میدونستین کسانی که استقامت قلبی-عروقی بالاتری دارن تا ۳۰ درصد کمتر به بیماریهای قلبی دچار میشن و حتی در صورت بروز چنین مشکلی، سریعتر بهبود پیدا میکنن و کیفیت زندگیشون بالاتره؟
استقامت قلبی-عروقی یعنی توانایی قلب، ریهها و سیستم گردش خون شما در تأمین اکسیژن برای عضلات در طول فعالیتهای فیزیکی طولانیمدت. استقامت قلبی-عروقی یکی از مهمترین شاخصهای سلامتی عمومی بدنه که در بهبود عملکرد ورزشی و پیشگیری از بیماریهای قلبی اهمیت چشمگیری داره.
این مطلب مجله مونوپی شما رو با این ویژگی حیاتی آشنا میکنه و یه برنامه تمرینی جامع برای افزایش استقامت قلبی-عروقی ارائه میده.
فهرست مطالب
استقامت قلبی-عروقی چیست؟
استقامت قلبی-عروقی (Cardiovascular endurance) که بهش آمادگی هوازی بدن هم میگن، توانایی یا کیفیت خونرسانی و تأمین اکسیژن توسط قلب، ریهها و رگهای شما در حین ورزش با شدت متوسط تا زیاد یا فعالیتهای بدنی طولانیمدته.
پس به زبان ساده، استقامت قلبی-عروقی بالا باعث میشه بتونین برای مدت طولانی با شدت متوسط یا برای یه بازه زمانی متوسط با شدت بالا ورزش کنین و خسته نشین.
چرا استقامت قلبی-عروقی مهم است؟
واضحه که وقتی گردش خون کارآمدی داشته باشین، اکسیژن بیشتری به عنوان منبع انرژی به سلولهاتون میرسه و عملکرد بافتها و ماهیچهها رو تقویت میکنه. مزایای استقامت قلبی عروقی بالا برای بدنتون رو بشناسین:
- کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی: اصلیترین دلیل اهمیت استقامت قلبی-عروقی، کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی مثل نارسایی یا حمله قلبی، سکته مغزی و فشار خون بالاست.
- تقویت قلب و ریهها؛
- کاهش کلسترول بد و فشار خون؛
- بهبود عملکرد مغز: مطالعات مختلف نشون داده که بهبود استقامت قلبی-عروقی، خونرسانی به مغز و عملکرد شناختی رو تقویت میکنه و خطر ابتلا به زوال عقل رو کاهش میده.
- انجام کارهای روزمره با تلاش و خستگی کمتر؛
- بهبود کیفیت زندگی شما با خواب منظمتر و افزایش سلامتی روانی و عاطفی؛
- کنترل وزن: استقامت قلبی-عروقی بالا باعث افزایش متابولیسم پایه بدن میشه که به معنی سوزاندن کالری بیشتر حتی در حالت استراحته.
روشهای اندازهگیری استقامت قلبی-عروقی
سنجش استقامت قلبی-عروقی رو به روشهای مختلفی میشه انجام داد که یه دسته از اونها تستهای ساده خانگیه.
- تست 6 دقیقهای پیادهروی: در این تست، شما به مدت 6 دقیقه با سرعت ثابت پیادهروی میکنین و بعد مسافت پیمودهشده رو اندازه میگیرین.
- تست پله: در این تست، شما با سرعت مشخصی از یک سری پله بالا میرین و تعداد پلههایی رو که در یک دقیقه بالا رفتهین میشمرین.
- تست ضربان قلب حین ورزش: یعنی با استفاده از دستگاههای ضربانسنج، ضربان قلبتون رو در حین ورزش اندازه بگیرین و اون رو با ضربان قلب استراحت مقایسه کنین.
نتیجه این تستها رو باید با اعدادی که مایوکلینیک به صورت جدول استاندارد درآورده مقایسه کنین.
تستهای حرفهای اندازهگیری استقامت قلبی-عروقی شامل این موارده:
- تست ورزش: در این تست، شما روی یه تردمیل یا دوچرخه ثابت با شدتهای مختلف ورزش میکنین یا مسافت مشخصی رو میدوئین. در حین ورزش، ضربان قلب و فشار خون شما اندازهگیری میشه.
- اکوکاردیوگرافی: این تست از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از قلب استفاده میکنه تا پزشک عملکرد قلب شما رو ارزیابی کنه.
توجه داشته باشین که عوامل مختلف مثل سن، جنسیت، سطح آمادگی جسمانی و وضعیت سلامتی و بیماریهای شما بر نتایج این تستها تأثیر میذاره. بنابراین، برای ارزیابی دقیقتر استقامت قلبی عروقی بهتره با پزشک یا مربی ورزشیتون مشورت کنین.
نتیجه تستهای حرفهای استقامت قلبی-عروقی گاهی به صورت حداکثر اکسیژن مصرفی شما گزارش میشه. به طور میانگین، خیلی از افراد جوانی که فعالیت بدنی منظم دارن به ازای هر کیلوگرم وزن بدنشون در دقیقه حداکثر 35 تا 50 میلی لیتر اکسیژن مصرف میکنن. این مقدار در ورزشکاران رشتههای استقامتی، مثلاً دوندهها از 70 تا 85 میلی لیتر اکسیژن متغیره.
افرادی که سابقه سکته قلبی دارن ممکنه در هر دقیقه حداکثر فقط 8 تا 23 میلی لیتر مصرف اکسیژن به ازای هر کیلوگرم وزن بدن داشته باشن. اما تمرینات ورزش هوازی با شدت متوسط، این عدد رو بین 10 تا 1۵ درصد بالا میبره.
انواع تمرینات برای افزایش استقامت قلبی-عروقی
مؤثرترین تمرینات برای افزایش استقامت قلبی-عروقی در گروه ورزش هوازی قرار میگیره. بیاین با این تمرینهای نجاتبخش آشنا بشیم.
تمرینات هوازی پایهای
تمرینات هوازی بیسیک یا پایهای با مزایای جذابی مثل بهبود عملکرد قلب و ریهها، کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی، کاهش وزن و درصد چربی بدن، تقویت سیستم ایمنی، افزایش انرژی و بهبود خلق و خو از بهترین تمرینهاییه که برای افزایش استقامت قلبی-عروقی توصیه میکنیم.
اما منظورمون کدوم انواع ورزشه؟
- پیادهروی سریع یکی از سادهترین و در دسترسترین تمرینات هوازییه که بهتره به مدت 30 دقیقه تا یک ساعت در اکثر روزهای هفته انجامش بدین.
- دویدن یک تمرین هوازی شدتبالاتر نسبت به پیادهرویه که کالری بیشتری میسوزونه. قبل از شروع دویدن میتونین بدنتون رو با پیادهروی سریع، گرم و آماده کنین.
- دوچرخهسواری با دوچرخه ثابت یا معمولی یه تمرین هوازی کمفشاره که برای افراد با هر سطحی از آمادگی جسمانی مناسبه.
- شنا ورزشی برای کل بدن شماست که ضمن تقویت عضلات، استقامت قلبی عروقی شما رو به شدت بالا میبره.
- طناب زدن یه نوع تمرین هوازی پایهای با شدت بالاست که در مدت زمان کوتاه کالری زیادی میسوزونه.
- ایروبیک شامل حرکات ریتمیک و هماهنگ با موسیقیه که به بهبود گردش خون و افزایش ضربان قلب کمک میکنه.
- زومبا ترکیبی از رقصهای لاتین و حرکات ایروبیکه و یه نوع تمرین سرگرمکننده و موثر برای افزایش استقامت قلبی-عروقی به حساب میآد.
تمرینات تناوبی شدتبالا
تمرینات تناوبی شدتبالا یا HIIT (High-Intensity Interval Training) یعنی تناوبی از تمرین با شدت بالا و استراحت کوتاهمدت. در این نوع تمرینات، شما یه بازه زمانی کوتاه با حداکثر توانتون ورزش میکنین، بعد چند دقیقه استراحت و بعد این چرخه رو چندین بار تکرار میکنین.
30 ثانیه دویدن سریع، 30 ثانیه استراحت و تکرار این چرخه به مدت ۵ دقیقه یا دو دقیقه دوچرخهسواری با سرعت بالا و 1 دقیقه استراحت نمونههایی از تمرینات شدتبالا برای افزایش استقامت قلبی-عروقی شماست.
مزایای تمرینات شدتبالا شامل سوزاندن کالری بیشتر در زمان کمتر، بهبود متابولیسم، افزایش توان هوازی و تقویت عضلاته.
مطالعهای که سال ۲۰۲۳ منتشر شد نشون داد که تمرینات شدتبالا استقامت قلبی عروقی افراد رو بین 38 تا 79 درصد افزایش میده.
تمرینات تداومی شدتمتوسط
تمرینات تداومی شدتمتوسط یا MICT (Moderate-Intensity Continuous Training) یعنی انجام تمرینات با شدت متوسط ولی به مدت طولانیتر. این نوع تمرینات برای افرادی که تازه ورزش رو شروع کردهن یا مشکلات مفصلی دارن، مناسبتره.
پیادهروی سریع به مدت 30 تا 60 دقیقه، دوچرخهسواری با سرعت متوسط به مدت 45 دقیقه و 30 تا 45 دقیقه شنا از بهترین نمونههای این تمرینات برای افزایش استقامت قلبی-عروقیه.
با انجام تمرینات تداومی شدتمتوسط از مزایایی مثل کاهش خطر آسیب دیدگی، بهبود استقامت هوازی و کاهش استرس بهرهمند میشین.
چالش مجازی 42 روز تا لاغری
هدف این چالش
-کاهش وزن پایدار و اصولی ،دستیابی به هدف کاهش وزن بدون نیاز به رژیمهای سخت و نادرست
-ایجاد عادات غذایی سالم و ماندگار ( با برنامههای غذایی دقیق و نکات هفتگی) ،آشنایی با اصول تغذیه سالم و متعادل (یادگیری نکات تغذیهای مفید و کاربردی)
-افزایش استقامت و بهبود عملکرد قلبیعروقی ( با تمرینات پیادهروی منظم)
– فرمدهی و تقویت عضلات (از طریق تمرینات قدرتی و بدنسازی)، افزایش سوختوساز بدن (کمک به افزایش متابولیسم با حفظ عضلات)
– آمادگی و رسیدن به اندام ایدهآل برای عید نوروز، تقویت سبک زندگی فعال و پرانرژی ( تمرین برای ایجاد یک سبک زندگی سالم)
- مدت زمان چالش: 6 هفته
- نوع چالش: ترکیب تغذیه و ورزش
- طراح بخش تغذیه : سیما جم
- طراح بخش ورزش : نوش آفرین موسوی
نکات تکمیلی
- قبل از شروع هر نوع تمرین، 5 تا 10 دقیقه بدنتون رو را گرم کنین تا عضلاتتون آماده بشه و آسیب نبینین.
- بعد از تموم شدن تمرین، به مدت 5 تا 10 دقیقه حرکات کششی انجام بدین تا بدنتون ریلکس و سرد بشه.
- ضربان قلب شما در حین تمرین هوازی باید بین 60 تا 85 درصد حداکثر ضربان قلبتون باشه.
- اگه بیماری زمینهای دارین قبل از شروع برنامه تمرینی جدید با پزشک مشورت کنین.
مرور آخر
استقامت قلبی-عروقی همون توانایی قلب، ریهها و سیستم گردش خون شما برای اکسیژنرسانی به بخشهای مختلف بدنتون در طول فعالیتهای فیزیکی طولانیمدته. در این مقاله، اهمیت استقامت قلبی عروقی و روشهای تقویت اون رو شناختین و یاد گرفتین که بهترین راه افزایش این ویژگی حیاتی، انجام تمرینات هوازی منظم و مناسبه.
دوست دارین از مزایای بیشمار تقویت استقامت قلبی عروقی مثل کاهش خطر بیماریهای قلبی، افزایش انرژی، بهبود عملکرد مغز و کنترل وزن بهرهمند بشین؟همین الان به کلاس دویدن مدرسه مونوپی بپیوندین. مربیهای ما با تمرکز بر بهبود سلامتی عمومی، برنامهای مخصوص خودتون تنظیم میکنن که به تدریج قلب و ریههای شما رو قویتر میکنه و باعث میشه به سرعت از احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی دور بشین.
در مجله مونوپی بیشتر بخوانید :
موثرترین ورزش در درمان افسردگی
فواید ورزش کردن برای جسم و روان شما
تفاوتهای پیلاتس مت و پیلاتس ریفورمر
انواع سبکهای یوگا: راهنمای انتخاب بهترین سبک برای شما
هفت راه جلوگیری از خستگی ذهنی در تمرینات ورزشی
احساس تهوع بعد از ورزش: دلایل و راهکارهای پیشگیری
۱۰ راه آسان برای عادت به ورزش کردن
درمان پای پرانتزی با ورزش
گرم کردن قبل از ورزش: راز کاهش آسیب ورزشکاران
بهترین ورزش برای کاهش چربی خون: راهکارهای قلب سالمتر
اهمیت ورزش در دوران رژیم غذایی
ورزش: نسخه شفابخش بالا رفتن اعتماد به نفس
تمرینات فانکشنال چیست؟
منابع مقاله: