تغذیه, روانشناسی

تأثیر چاقی بر سلامتی روان: همه چالش‌های بار اضافه

تاثیر چاقی بر سلامت روان

پزشک‌ها چاقی رو یه نوع بیماری مزمن تعریف می‌کنن که در اثر انباشت و رسوب شدید چربی در بدن به وجود می‌آد و سلامتی شما رو به خطر می‌ندازه. اختلال عملکردی همه بخش‌های بدن و ابتلا به بیماری‌های قلبی، دیابت و سرطان از پیامدهای چاقی و بی‌توجهی به اونه.

اما چاقی به جز بدن بر سلامتی روان شما هم تأثیرات عمیقی داره و با افزایش روزافزون نرخ چاقی در سراسر جهان، حالا دیگه به صورت یکی از بزرگ‌ترین نگرانی‌ها در حوزه سلامت عمومی از کودکی تا بزرگسالی دراومده. بنابراین توجه به پیامدهای روانی چاقی اهمیت خیلی زیادی داره. به همین دلیل ما تصمیم گرفتیم این مقاله مجله مونوپی رو به بررسی علمی تأثیرات چاقی بر سلامت روان و عوامل ارتباط این دو اختصاص بدیم.

فهرست مطالب

چاقی چیست؟

اضافه وزن (Overweight) به وضعیت تجمع بیش از حد چربی در بدن گفته می‌شه، اما چاقی (Obesity) اون‌طور که سازمان بهداشت جهانی می‌گه یک بیماری مزمن پیچیده‌ شامل تشکیل رسوبات بیش از حد چربی و تهدید و اختلال سلامتی در اثر اونه. چاقی در بسیاری از مناطق دنیا رو به رشده و بر اساس آمار سالانه جان بیش از 4 میلیون نفر رو می‌گیره.

چاقی می‌تونه خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و بیماری‌‌های قلبی-عروقی رو بالا ببره، بر سلامتی استخوان‌ها، عملکرد جنسی و توانایی باروری تأثیر بذاره، شما رو در معرض خطر ابتلا به بعضی سرطان‌ها قرار بده، با محدود کردن خواب یا توان حرکت شما کیفیت زندگی‌تون رو کاهش بده و سلامتی روانتون رو به شکل افزایش استرس و اضطراب، افسردگی و انزواگرایی تهدید کنه.

البته وقتی فردی بر اساس شاخص توده بدنی خودش چاق ارزیابی می‌شه ممکنه از پیامدهای این بیماری برای سلامتی روانش غفلت کنه. همین بی‌توجهی تاثیرات چاقی بر سلامت روان رو تشدید می‌کنه.

تأثیرات چاقی بر سلامتی روان

تاثیر چاقی بر سلامت روان

درسته که چاقی رو ترکیب نه‌چندان مشخصی از ژنتیک، میزان فعالیت بدنی، الگوی خواب و عادت‌های غذایی ایجاد می‌کنه، ولی درمورد تاثیرش بر جنبه‌های مختلف سلامت روان کاملا اطمینان داریم. بیاین با مهم‌ترین تاثیرات چاقی بر سلامت روان آشنا بشیم.

افزایش اضطراب و افسردگی

مطالعات بالینی ارتباط بین چاقی و اختلالات سلامت روان مثل اضطراب و افسردگی رو نشون داده. افراد بزرگسال دچار اضافه وزن یا چاق ۵۵ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به افسردگی قرار دارن که به جز عوامل فیزیولوژیک می‌تونه ناشی از تأثیرات اجتماعی و فیزیکی مرتبط با چاقی هم باشه. البته این یه رابطه دوطرفه اس، یعنی احتمال افزایش وزن و چاقی در افراد افسرده هم ۵۸ درصد بیشتر از افراد غیر افسرده اس.

فرد افسرده تحرکش کم می‌شه، ورزش نمی‌کنه، غذای سالم نمی‌خوره و معمولاً به پزشک هم مراجعه نمی‌کنه. علاوه بر این، مصرف بعضی داروهای روانپزشکی برای درمان افسردگی احتمال چاقی بیمار رو بالا می‌بره.

کاهش اعتماد به نفس

 یکی از مشکلات اصلی افراد چاق، کاهش اعتماد به نفسه. جوامع امروزی معمولاً افراد لاغر یا کلیشه‌های رایج از اندام ایدئال رو به عنوان معیار زیبایی می‌شناسن و این وضعیت می‌تونه به کاهش اعتماد به نفس و حس ارزشمندی در افراد چاق منجر بشه. این احساسات منفی گاهی مشکلات دیگه‌ای مثل انزوای اجتماعی و حتی اختلالات خوردن رو هم همراه می‌آره.

اختلالات خوردن

 افراد چاق بیشتر در معرض ابتلا به اختلالات خوردن مثل پرخوری عصبی یا اختلال درک بدن قرار دارن. ریشه این مشکلات معمولاً تلاش‌های مکرر و ناکام برای کاهش وزن و تغییر شکل بدن یا فشارهای اجتماعیه.

تبعیض اجتماعی و استرس‌های محیطی

 افراد چاق معمولاً در محیط کار، مدرسه و حتی روابط اجتماعی با تبعیض‌‌های بیشتری روبرو می‌شن. سوگیری وزن یا همون کلیشه‌ها و نگرش‌هایی که افراد چاق رو غیرجذاب، تنبل و بی‌نظم تعریف می‌کنه از ریشه‌های مهم این تبعیضه. چنین چالشی استرس و فشارهای روانی زیادی به فرد وارد می‌کنه و باعث تهدید سلامتی روانش می‌شه.

اختلال عملکرد جنسی

اختلالات خلقی منفی ناشی از چاقی بر رابطه جنسی فرد تأثیر منفی می‌ذاره و باعث بی‌علاقگی فرد و کاهش لذتش می‌شه. همچنین ممکنه فرد در اثر چاقی اعتماد به نفسش رو از دست بده و از تصویر بدنش خجالت بکشه. پیامد این حالت هم نارضایتی از زندگی جنسی خواهد بود.

انواع اختلالات شخصیت و اضطرابی

سال ۲۰۲۲ مطالعه پژوهشگران سوئدی در دانشگاه آمستردام نشون دادم که چاقی با ابتلا به انواع اختلالات شخصیت و اضطرابی مثل اختلال دوقطبی و اختلال هراس از مکان‌های عمومی (آگورافوبیا) ارتباط داره.

summer-body

چالش مجازی Summer Body

هدف این چالش کاهش وزن تا 10% از وزن فعلی و عضله سازی و همچنین کاهش سایز، ساختن سبک غذایی و لایف استایل سالم‌تر، سم‌زدایی با حذف قند و شکر، کنترل اشتها، از بین بردن مقاومت بدن به انسولین، افزایش آگاهی نسبت به مواد غذایی، یادگیری نکات تغذیه‌ای کاربردی، داشتن فعالیت ورزشی، عضله سازی، بالا رفتن میزان انرژی، افزایش متابولیسم می‌باشد.

  • مدت زمان چالش: 4 هفته
  • پیش‌نیاز: ندارد
  • نوع چالش: غیرحضوری
  • طراح بخش تغذیه : سیما جم
  • طراح بخش ورزش : نوش آفرین موسوی
  • کوچ و مدرس مهارت‌های زندگی : دنیا سلمانی‌پور

  • مربی یوگا و مدیتیشن :  شرمین افشاری

     

رابطه پیچیده چاقی و سلامتی روان

وقتی ارتباط بین چاقی و سلامتی روان رو  بررسی می‌کنیم، نقش عوامل زیستی و هورمونی رو خیلی واضح می‌بینیم؛ افزایش میزان چربی در بدن شما می‌تونه تغییرات هورمونی‌ای ایجاد کنه که مستقیماً بر عملکرد مغز تأثیر می‌ذاره. مثلاً مقاومت به انسولین که در افراد چاق شایعه ممکنه به تغییرات خلقی منجر بشه و خطر ابتلا به اختلالات روانی مختلف رو بالا ببره.

نکته خیلی مهم دیگه اینه که مغز شما حدود 3 تا 5 درصد از کل وزن بدنتون رو تشکیل می‌ده، اما نزدیک به 25 درصد از کل انرژی‌تون رو مصرف می کنه. بنابراین هر تغییری در تأمین انرژی یا متابولیسم بر مغز تأثیر می‌ذاره و واضحه که چاقی به شدت بر این دو تاثیر منفی داره.

راهکارهای جلوگیری از تأثیرات چاقی بر سلامتی روان

تاثیر چاقی بر سلامت روان

برای اینکه اجازه ندین تأثیرات چاقی بر سلامتی روان شما رو درگیر کنه، از این راهکارها پیروی کنین:

  • فعالیت بدنی منظم: ورزش علاوه بر کمک به کاهش وزن، به بهبود خلق و خو و کاهش استرس کمک می‌کنه. پیاده‌روی سریع، ورزش‌های کششی مثل یوگا و پیلاتس، شنا، تمرینات بدنسازی و دوچرخه‌سواری از مؤثرترین فعالیت‌های بدنی برای رهایی از چاقیه.
  • رژیم غذایی سالم: تغذیه مناسب هم در کاهش وزن نقش داره و هم بر سلامتی روان تأثیر مثبت می‌ذاره. پر کردن بشقابتون از میوه و سبزیجات، غلات و پروتئین، کاهش مصرف نمک، شکر و غذاهای چرب و حذف مواد فرآوری‌شده بهترین توصیه در این زمینه‌ اس.
  • درمان‌های روان‌شناختی: مراجعه به روان‌شناس یا مشاور برای کمک به مدیریت احساسات و استرس‌های مرتبط با چاقی بسیار مفیده.
  • پشتیبانی اجتماعی: داشتن حمایت خانواده و دوستان به کاهش احساسات منفی و افزایش اعتماد به نفس کمک می‌کنه.

بدن سالم‌ و دلخواه شما با مونوپی

چاقی فقط یه مشکل فیزیکی و مربوط به بدن نیست، بلکه تأثیرات روانی قابل توجهی به همراه داره، از افزایش اضطراب و افسردگی گرفته تا کاهش اعتماد به نفس و تحمل فشار تبعیض‌های جتماعی. بنابراین با در پیش گرفتن  یه سبک زندگی سالم‌تر یعنی برنامه غذایی متعادل و ورزش منظم می‌تونین اول از شر چاقی و مشکلات جسمی و روانی مرتبط با اون خلاص بشین و بعد به اهدافتون برای تناسب اندام برسین.

ثبت نام در در کلاس‌های دویدن مدرسه مونوپی همون کاریه که بعد از آشنایی با اثرات منفی چاقی بر سلامت روان باید انجام بدین؛ یه مدرسه متفاوت که مربی‌هاش شما رو متناسب با وزن و وضعیت بدنی‌تون تمرین و آموزش می‌دن تا بدون هیچ نگرانی و آسیبی به وزن و آمادگی مورد نظرتون برسین. پس حرکت به طرف زندگی سالم‌تر رو با مونوپی شروع کنین.

سفر و گردشگری

اگه دوست دارید همراه مونوپی مهارت‌های طبیعت‌‌گردی رو آموزش ببینید، دور دنیا سفر کنید، سفرهای ورزشی آبی تجربه کنید و… حتما از طریق لینک زیر سری به قسمت سفر و گردشگری مونوپی بزنید.

مدرسه مونوپی

اگر دوست دارید دوچرخه سواری، دویدن، کوهنوردی و توسعه فردی را در کنار مربیان باتجربه و همراهان باانگیزه شروع کنید، کلاس‌های مدرسه مونوپی، انتخاب فوق‌العاده‌ای برای شما خواهد بود. برای مشاهده اطلاعات بیشتر، به مدرسه مونوپی مراجعه کنید.

چالش و مسابقه

مونوپی علاوه بر برگزاری کلاس در قسمت مدرسه مونوپی با کمک اساتید حرفه ای، چالش ها و مسابقاتی رو در زمینه های مختلف برگزار می کنه که همه ی دوستداران ورزش و مسابقه در سراسر ایران میتونن توی این چالش ها و مسابقات شرکت کنند. اگه شما هم دوست دارید خودتون رو به چالش بکشید حتما سری به قسمت چالش و مسابقه مونوپی بزنید.

نیازمندی مونوپی

مونوپی، پلتفرم برگزاری چالش و مسابقه با هدف فرهنگسازی در ورزش و حفظ محیط زیسته. در راستای تحقق این هدف شما میتونید کالاهایی که بهشون احتیاج ندارید رو در قسمت نیازمندی مونوپی به فروش برسونید و یا رایگان به دست کسی که میخوادش، برسونید. برای خرید و فروش کالای نو و دست دوم در حوزه ورزش، سلامتی و سفر و کمپینگ وارد لینک زیر بشید.

منابع مقاله:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید