کوهنوردی, ورزش

+7 آسیب شایع کوهنوردی + درمان

7 آسیب شایع کوهنوردی و درمان

کوهنوردی ازجمله فعالیت‌های پرطرفداره که روزبه‌روز به تعداد علاقه‌منداش اضافه میشه، چون علاوه ‌بر کمک به سلامت و استقامت بدن، باعث شادی و چابکی هم میشه. اما این ورزش سختی و آسیب‌های مختلفی هم داره که اطلاع داشتن از اون‌ها برای کوهنوردها خیلی مهمه. از همین رو در ادامه این مقاله مجله مونوپی شایع‌ترین آسیب‌ های کوهنوردی رو بررسی می‌کنیم. با ما همراه باشید.

فهرست مطالب

آسیب‌دیدگی زانو

منیسک ساختاریه که توی مفصل زانو و بین استخوان ران و درشت‌نی قرار داره. توی هر زانو دو تا منیسک هست که کمک می‌کنن فشار توی منطقه بزرگ‌تر پخش بشه. متاسفانه منیسک‌ها (4) ممکنه پاره بشن و مشکلاتی برای زانو به‌وجود بیارن. 

مقاله پیشنهادی: آموزش اصول گام برداری در کوهنوردی در مسیرهای مختلف

این اتفاق معمولا زمانی رخ میده که شخص موقع کوهنوردی، روی زانو می‌افته و فشار زیادی به زانوش وارد می‌شه. با پارگی منیسک، راه رفتن سخت و کوه‌نوردی غیرممکن میشه و شخص حتما باید درمان بشه تا بتونه دوباره ورزش کنه.

ادم ریوی (Pulmonary Edema)

اگه داخل ریه‌ها بیش‌ازحد معمول مایع به‌وجود بیاد، شخص به ادم ریوی مبتلا میشه و دیگه نمی‌تونه به‌راحتی نفس بکشه. مایعات به‌دلایل مختلفی توی ریه ایجاد میشن که برای مثال می‌تونیم به مشکلات قلبی، ذات‌الریه، مصرف بعضی از داروها و …. اشاره کنیم.

ادم ریوی در آسیب های کوهنوردی

ادم ریوی یکی از آسیب های کوهنوردی هم محسوب میشه و می‌تونه برای کوهنورد مشکل جدی ایجاد کنه. اگر حین کوهنوردی دچار چنین مشکلی شدید، باید اول از همه ارتفاع کم کنید و بعد از اکسیژن کمک بگیرید. عدم توجه به این مشکل می‌تونه سرفه‌های شدید و ناراحتی قفسه سینه رو به همراه داشته باشه.

خراشیدگی‌ پوست

خراشیدگی و کبودی از شایع‌ترین آسیب های کوهنوردی هستن که برای اغلب کوهنوردها پیش میاد، چون معمولا پوست‌شون با سنگ و صخره برخورد می‌کنه. بسته به اینکه شدت برخورد چقدر باشه، خراشیدگی پوست می‌تونه سطحی باشه یا عمیق.

اگه دوست داری کوهنوردی رو شروع کنی و در کنار مربی باتجربه این اصول رو یاد بگیری؛ حتما سری به کلاس‌های آموزشی مدرسه کوهنوردی مونوپی بزن.

البته به‌طورکلی خراشیدگی‌ها خطر جدی‌ای محسوب نمیشن، اما توصیه میشه از لوازم ضروری کوهنوردی مثل دستکش‌های مخصوص استفاده کنید تا احتمال پیش اومدن این عوارض به حداقل برسه و توی روند کوهنورد‌ی‌تون مشکلی ایجاد نشه.

هیپوترمی (Hypothermia)

هیپوترمی هم یک آسیب شایع کوهنوردیه که می‌تونه منجر به مرگ بشه. این عارضه زمانی اتفاق می‌افته که موقع کوهنوردی در معرض دمای خیلی پایین قرار بگیرید. هیپوترمی معمولا با سرد شدن انگشت‌ها خودشو نشون میده، اما ممکنه پیشرفت کنه و به سرمازدگی یا نارسایی اندام‌ها هم منجر بشه.

هیپوترمی در آسیب کوهنوردی

برای جلوگیری از چنین آسیبی شما باید هم آمادگی جسمانی خوبی داشته باشید و هم از لباس مناسب کوهنوردی استفاده کنید.

پیچ‌خوردگی مچ پا

پیچ‌خوردگی مچ پا هم یکی دیگه از آسیب های کوهنوردی شایعه که به دلایل مختلفی پیش میاد. برای مثال میشه به استفاده از کفش نامناسب، عدم تعادل، چاقی و … اشاره کرد. پیچ‌خوردگی مچ پا درد زیادی داره؛ پس سعی کنید با پیش‌بینی‌های لازم، تا جایی که میشه اجازه ندید این اتفاق بیفته.

مثلا تهیه کفش مناسب یکی از اصلی‌ترین اقداماته که می‌تونه نه‌تنها جلوی این آسیب‌دیدگی رو بگیره، بلکه مانع خیلی از مشکلات دیگه هم میشه. شما می‌تونید با مراجعه به بخش کوهنوردی نیازمندی مونوپی هر وسیله‌ای که برای کوهنوردی (5) نیاز دارید تهیه کنید تا صعود ایمن و لذت‌بخشی داشته باشید.

بیماری ارتفاع (Altitude Sickness)

ارتفاع زدگی یکی دیگه از آسیب های کوهنوردیه که هنگام صعود به قله برای فرد پیش میاد. دلیل اصلی بروز این مشکل، کمبود اکسیژنه و همین موضوع باعث میشه فرد تنفس سختی داشته باشه که درصورت نادیده گرفته شدن به یک مشکل جدی و خطرناک تبدیل میشه.

علائم بیماری ارتفاع معمولا بین 6 تا 24 ساعت بعد از رسیدن به ارتفاع بیش از 2500 متر از سطح دریا ظاهر میشن که شامل این موارد هستن:

  • سردرد
  • سرگیجه
  • خستگی
  • از دست دادن اشتها
  • تنگی نفس شدید

اگه هرکدوم از این علائم ظاهر شدن، سریعا از ارتفاعتون کم کنید تا علائم از بین برن، اگه علائم با گذر زمان همچنان باقی موندن، نیاز به کمک‌های اولیه دارید.

برف کوری (Snow Blindness)

برف کوری یک بیماری دردناک مربوط به چشمه که در اثر قرار گرفتن بیش‌ازحد در معرض اشعه ماوراءبنفش به‌وجود میاد. این اسیب شایع کوهنوردی با علائمی مثل درد چشم‌ها، سردرد، تاری دید و حتی از دست دادن موقت بینایی همراهه.

مقاله پیشنهادی: کوهنوردی در زمستان | رعایت نکاتی که باعث صعود موفقیت‌آمیز میشود!

البته نگران نباشید، چون برف کوری ازجمله آسیب های کوهنوردیه که به‌راحتی درمان میشه؛ این‌طوری که شما باید چشم‌هاتون رو از اشعه ماوراءبنفش خورشید دور کنید و بهشون استراحت بدید. استفاده از عینک‌های مخصوص کوهنوردی احتمال بروز چنین آسیبی رو به حداقل میرسونه.

ادم مغزی (Cerebral Edema)

یکی از بدترین و جدی‌ترین آسیب های کوهنوردی بدون‌شک ادم مغزیه. این عارضه که یک تهدید جدی برای زندگی محسوب میشه، به‌دلیل تجمع مایع توی مغز به‌وجود میاد. این مایع باعث فشار به جمجه میشه و میزان اکسیژن دریافتی رو کاهش میده، در نتیجه مغز دیگه فعالیت عادی و سالم خودشو نداره.

این آسیب با علائمی مثل تهوع، تشنج و گیجی همراهه و اگه به‌موقع بهش توجه نشه، می‌تونه باعث مرگ بشه. در نتیجه توصیه میشه درصورت بروز چنین علائمی هرچه سریع‌تر ارتفاع (1) کم کنید تا مشکل جدی پیش نیاد.

آسیب های کوهنوردی غیرقابل انکار هستن و ممکنه برای هرکسی به‌وجود بیان؛ اما شما می‌‌تونید با رعایت یک سری اصول و انجام بعضی کارها، احتمال بروز این آسیب‌ها رو به حداقل برسونید. همچنین سعی کنید همیشه لوازم کمک‌های اولیه رو همراه داشته باشید تا درصورت بروز حادثه بتونید اقدامات اولیه رو انجام بدید.

ممنون که تا اینجا با مونوپی همراه بودید. شما تا به حال به کدوم یکی از این آسیب ها دچار شدید؟ 

Monoppy

مدرسه مونوپی

اگر دوست دارید دوچرخه سواری، دویدن و کوهنوردی را در کنار مربیان باتجربه و همراهان باانگیزه شروع کنید، کلاس‌های مدرسه مونوپی، انتخاب فوق‌العاده‌ای برای شما خواهد بود. برای مشاهده اطلاعات بیشتر، به مدرسه مونوپی مراجعه کنید.

Monoppy

چالش و مسابقه

مونوپی علاوه بر برگزاری کلاس در قسمت مدرسه مونوپی با کمک اساتید حرفه ای، چالش ها و مسابقاتی رو در زمینه های مختلف برگزار می کنه که همه ی دوستداران ورزش و مسابقه در سراسر ایران میتونن توی این چالش ها و مسابقات شرکت کنند. اگه شما هم دوست دارید خودتون رو به چالش بکشید حتما سری به قسمت چالش و مسابقه مونوپی بزنید.

Monoppy مونوپی

نیازمندی مونوپی

مونوپی، پلتفرم برگزاری چالش و مسابقه با هدف فرهنگسازی در ورزش و حفظ محیط زیسته. در راستای تحقق این هدف شما میتونید کالاهایی که بهشون احتیاج ندارید رو در قسمت نیازمندی مونوپی به فروش برسونید و یا رایگان به دست کسی که میخوادش، برسونید. برای خرید و فروش کالای نو و دست دوم در حوزه ورزش، سلامتی و سفر و کمپینگ وارد  لینک زیر بشید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید