هرم مازلو، به عنوان یکی از نظریههای انگیزشی توی حوزه روانشناسی، مدلی رو نشون میده که از اون برای درک انگیزههای انسانی استفاده میشه. درواقع، این هرم با نشون دادن نیازهای مختلف انسان توی 5 سطح، مسیر سلسله مراتبی رسیدن به احساس رضایت تو زندگی رو براتون به تصویر میکشه.
این نیازها که شامل نیازهای فیزیولوژیکی، احساس امنیت، عشق و علاقهمندی، نیاز به احترام و خودشکوفایی هستن رو به طور کامل در ادامه این مقاله از مونوپی بررسی میکنیم.
فهرست مطالب
هرم مازلو چیست؟
اگه بخوایم تاریخچهای از هرم مازلو به زبان ساده بگیم، اینطور هست که آبراهام مازلو از روانشناسان سرشناس قرن بیستم، تو سال 1943 نظریه روانشناختی رو ارائه داد.
آبراهام بر اساس این نظریه معتقد بود که نیازهای انسان به صورت سلسله مراتبیه؛ در نتیجه، افراد نمیتونن روی نیازهای سطح بالاتر هرم مازلو تمرکز کنن، مگه این که تا حدی منابع نیازهای سطوح پایینتر رو به دست آورده باشن. در این صورته که با برآورده کردن و ارضای نیازهای هر سطح، فرد میتونه به رشد و تکاملش نزدیکتر بشه.
5 نیاز کلیدی انسان در هرم مازلو
در ادامه، با شروع از پایینترین سطح هرم نیازهای مازلو، پنج نیاز اساسی انسان رو بررسی میکنیم.
نیازهای فیزیولوژیکی
اولین سطح توی هرم سلسله مراتب نیازهای مازلو، شامل نیازهای فیزیکی میشه که انسان برای بقا و زنده بودن به اونها نیاز داره. ازجمله: نیاز به آب، غذا، پناهگاه، لباس و خواب.
نیاز به امنیت
این دسته از نیازها، شامل مواردیه که به انسان احساس امنیت میدن. این امنیت میتونه ناشی از اقدامات یک فرد، خانواده یا جامعه باشه. داشتن نظم، قابل پیشبینی بودن و حس کنترل از مواردی هستن که میتونن به ایجاد این حس امنیت کمک کنن.
در صورتی که احساس ناامنی از کودکی، همراه فرد بوده باشه، میتونه سلامت روان اون فرد رو در دورههای بعدی زندگیش تا بزرگسالی تحت تأثیر قرار بده.
اما نیازهایی که در این سطح از هرم مازلو قرار میگیرن، شامل موارد زیرند:
- زندگی یا کار کردن در یه محیط امن
- داشتن منبع درآمد پایدار و کافی
- احساس محافظت شدن در مقابل جرم یا سوءاستفاده
- داشتن سلامت جسمانی
نیازهای عشق و تعلقخاطر
این نیاز شامل احساساتیه که از ارتباط با دیگران، تعلقخاطر داشتن به یک گروه و داشتن روابط امن، به وجود میاد.
معمولاً، هر فردی، این نیازها رو میتونه از طریق دوست داشتن، محبت کردن و مورد محبت قرار گرفتن، صمیمیت عاطفی و احساس پذیرش از سمت عزیزانش برآورده کنه.
نیاز به احترام
مازلو این بخش از هرم رو به دو دسته تقسیم میکنه؛ احترامی که فرد برای خودش قائله و احترامی که از سمت دیگران میگیره.
عزتنفس یکی از لایههای هرم مازلو، به معنی احساس مثبت به خود داشتنه؛ چیزایی که فرد برای داشتن عزتنفس خوب به اونها نیاز داره، شامل این موارده:
- خود ارزشمندی: زمانی که فرد احساس میکنه، ارزش داره.
- شایستگی: مربوط به داشتن مهارت یا دانشه.
- کرامت: وقتی که فرد احساس میکنه شایسته احترامه.
- استقلال: به این معنی که فرد احساس میکنه میتونه یکسری کارها رو خودش انجام بده.
اما احترام دیدن از سمت دیگران میتونه شامل موارد زیر باشه:
- مورد احترام واقع شدن از طرف هم سن و سالهای فرد
- قدردانی از دستاوردهای فرد
- داشتن موقعیت خاص یا اعتبار
- شهرت
خودشکوفایی
این نوع از نیاز که بالاترین سطح هرم مازلو هست، شامل مواردی مثل شناخت خود، درک کامل پتانسیل خود و تلاش برای محقق شدن اونها میشه.
خودشکوفایی با نیازهای احترام توی بخش قبلی، کاملاً متفاوته. به گفته مازلو، افرادی که به خودشکوفایی میرسن، میل به انجام هر چیزی که میتونن انجام بدن یا تبدیل شدن به هر چیزی که میتونن به اون تبدیل بشن رو دارن.
از ویژگیهای دیگهای که مازلو احساس میکرد، افراد خودشکوفا دارن، این موارده:
- درک واقعبینانه از واقعیت
- پذیرش عیوب
- انعطافپذیری برای رسیدن به اهداف
- استقلال و مسئولیتپذیری
- اخلاق پایدار و روحیه قوی
- قدردانی از زندگی
- خلاقیت
درواقع، خودشکوفایی به این معنی نیست که فرد، هیچ مشکلی نداره و همیشه خوشحاله. مازلو، خودشکوفایی رو به عنوان یه فرآیند مداوم و نه نقطه پایان یه سفر، توصیف میکنه.
سلسله مراتب نیازهای مازلو، یه نظریه روانشناختی درباره اینه که چه چیزی باعث ایجاد انگیزه تو رفتارهای انسانی میشه و چه چیزی باعث میشه انسان احساس رضایت کنه. این نشون دهنده پنج نیاز اساسی انسانی هست که افراد برای رسیدن به رفاه مورد نظرشون، باید این نیازها رو برآورده کنن.
ممنون که تا انتهای مقاله همراه مجله مونوپی بودین. حتما نظر خودتون در مورد نیازهای اساسی که هر فردی بهشون احتیاج داره با ما به اشتراک بذارین.